UN CENTRE DE FORMACIÓ PER A MÉS GRANS DE 18 ANYS
Aules sense edat

27 de Juny del 2012
LUIS BENAVIDES (EL PERIÓDICO) / Barcelona

Un nova escola per a adults obrirà les seves portes a la rambla del Poblenou a principis del 2014 Els veïns del barri reclamaven més classes de formació contínua
Falta una escola d'adults al barri del Poblenou. Aquesta és una de les principals preocupacions recollides pel Programa d'Actuació Municipal (PAM), iniciat durant el primer trimestre de l'any, i que el Districte de Sant Martí solucionarà amb l'equipament construït al número 128 de la rambla del Poblenou. L'edifici podria obrir les seves portes a l'alumnat com a màxim a principis de l'any 2014, segons les previsions municipals.

«L'escola d'adults no és una reivindicació nova, però ha estat una demanda recurrent durant els últims mesos. Per sort, hi podem donar una resposta ràpida perquè disposem d'un local que creiem que és molt adequat», explica Carme Turégano, directora de Serveis a les Persones de Sant Martí, que recorda que l'última paraula, però, la té el Consorci d'Educació. «S'està estudiant la viabilitat del projecte amb ells, perquè ells seran els verdaders encarregats de posar l'escola en marxa», afegeix Turégano.

Alumnat heterogeni

L'equipament, amb una planta baixa i un primer pis, continua la directora de Serveis a les Persones, sembla que compleix els requisits per imparti-hi les classes d'adults. «L'espai ha de tenir diferents aules, espais per a la direcció i el professorat, i una sala d'actes per celebrar-hi conferències i altres activitats», diu Turégano.

La imatge dels pensionistes rebent classes d'ortografia o informàtica bàsica dista molt del concepte de la futura escola d'adults del Poblenou. «Aquest nou centre estarà dirigit a un públic molt ampli, i des que els joves abandonen l'escola obligatòria ja hi poden accedir. Per tant, és un espai per millorar tota mena de coneixements des dels 18 anys», afegeix la directora de Serveis a les Persones, que entén que un nombrós grup d'alumnes seran «nouvinguts» per aprendre castellà o català.

L'escola d'adults al Poblenou completarà l'oferta d'un districte que compta amb alguns centres similars, continua Turégano, amb una llarga tradició: «Actualment tenim escoles d'adults a Clot-Camp de l'Arpa, Sant Martí-Verneda, Besòs-Maresme i la Pau». A la zona només hi ha una aula d'extensió universitària en conveni amb la Universitat de Barcelona amb un espai setmanal al Centre Cívic Can Felipa (Pallars, 277) anomenat Aula Endavant Sant Martí. «Vam començar fa gairebé 20 anys, i comptem amb més de 360 socis, interessats a augmentar els seus coneixements», explica la seva presidenta, Teresa Travé, relacionada amb l'aula des de la seva fundació, amb diferents càrrecs i funcions. «Per ara només podem oferir una hora o una hora i mitja setmanal, i organitzem conferències amb professors i experts, de molt diferents temàtiques, a les quals assisteix una mitjana de 170 persones», explica Travé. «Hi ha molta gent al barri que podria estar interessada en un centre com aquest», assegura la presidenta. Perquè el saber no ocupa lloc, i tampoc té edat.

.

El Poblenou guanyarà un gran equipament a la seva rambla
El nou complex unirà una escola, un casal de barri i un aparcament

22 de Febrer del 2011
HELENA LÓPEZ (EL PERIÓDICO) / Barcelona

La falta d'equipaments que els veïns del Poblenou fa anys que denuncien podria tenir els dies comptats. L'última Comissió de Govern de l'A­juntament de Barcelona va aprovar fa uns dies la construcció d'un me­gaequipament a la rambla vertebral d'aquest barri de Sant Martí que ­inclou una escola, un casal i un gran aparcament subterrani. Tres en un.

Aquest ambiciós projecte, que està previst que es construeixi a la rambla del Poblenou, 128-130, tindrà un cost aproximat de 16,4 milions d'euros i una previsió d'execució de 15 mesos, com sempre, a partir del moment en què comencin les obres.

Segons el projecte que s'ha aprovat, el ­casal de barri tindrà una superfície de 779 metres quadrats, situats a la planta baixa d'aquest nou complex ciutadà. Comptarà amb una sala polivalent, a més a més d'espais d'adminis­tració, aules de tallers i d'informà­tica i sales de reunions connectades amb una envejable terrassa, també pensada per tenir múltiples usos.

EXTERIOR I INTERIOR / 6.323 metres ­quadrats més d'aquest ampli complex estaran ocupats per la nova ­escola d'educació infantil i pri­mària, dels quals 3.255 són interiors i 3.068, exteriors. L'accés a aquest centre es farà a través d'un vestíbul des del carrer de Sant Joan de Malta. La coberta del col·legi, per la seva part, s'habilitarà com a «espai de coneixements del medi natural i la sostenibilitat», una tendència en voga en els col·legis de nova creació.

NOUS HORTS URBANS / El coneixement del medi natural es farà a través d'uns horts urbans prefabricats en què els nens aprendran -entre moltes altres coses- que un tomàquet no neix per generació espontània al fons del supermercat. Al costat d'aquests petits paradisos de camp a la ciutat, també es construiran uns banys i un petit magatzem.

Per acabar, està previst que l'aparcament subterrani tingui una ­capacitat de 250 places per a cotxes, a més d'espais reservats per a motos i bicicletes.

Des de l'associació de veïns del barri celebren la construcció de l'escola -una vella reivindicació, ja que el districte de Sant Martí s'emporta la palma pel que fa a barracons i pel que fa a la falta de places escolars- i de l'aparcament. «Si serveix per alliberar una mica els carrers de cotxes, benvingut sigui», apunta Xavier ­Pejenaute, president de l'associació de veïns, encara que posen en dubte la necessitat del casal. «En poc temps s'han obert diversos ­casals al barri, a la mateixa rambla del Poblenou. Potser seria millor aprofitar aquest espai per crear un equipament que sigui més necessari, com l'escola de música que fa temps que demanem», reivindica Pejenaute.